DOCTORAAL ONDERZOEKER IN TOEGEPASTE TAALKUNDE VOOR PROJECT ROND INTERACTIEVE EN ADAPTIEVE ONLINE VIDEO VOOR LEREN

De onderzoeksgroep itec aan KU Leuven campus Kulak Kortrijk is op zoek naar een toegepast taalkundige met uitstekende communicatieve vaardigheden in het Frans voor een onderzoeksproject rond innovatieve online video voor onderwijs en training. Als wetenschappelijk medewerker op dit project voer je onderzoek uit dat kan leiden tot een doctoraat in de taalkunde.

itec is een interdisciplinaire onderzoeksgroep van de KU Leuven en iMinds, Vlaanderens strategisch onderzoekscentrum voor digitale innovatie. Op Kulak brengt itec onderzoekers samen van drie verschillende faculteiten (Wetenschappen & Technologie, Letteren en Psychologie & Pedagogische Wetenschappen) en vier disciplines (toegepaste taalkunde, educatieve psychologie, statistiek en computerwetenschappen) om te werken rond vraagstukken in de educatieve technologie, zoals het instructioneel ontwerp en de effectiviteit van online leeromgevingen (bv. e-learning, serious games), multiniveau statistiek en de automatische verwerking van taal.

Het Postuniversitair Centrum (PUC) van de KU Leuven Kulak organiseert een brede waaier aan postuniversitaire opleidingen die gebaseerd zijn op recent wetenschappelijk onderzoek en actualiteit. De opleidingen situeren zich in diverse domeinen (Taal en communicatie, Economie en bedrijfswetenschappen, Recht, Wetenschappen en technologie, Medische wetenschappen, Cultuurwetenschappen, Psychologie en pedagogische wetenschappen, Vastgoedkunde) en er wordt gebruik gemaakt van moderne, interactieve en innovatieve leer- en werkvormen. Het aanbod van het PUC richt zich tot professionals en andere geïnteresseerden met een hoger of universitair onderwijsniveau.

 

Project

Je draagt bij aan een collaboratief onderzoeksproject met universitaire partners uit de EU-grensregio Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen (partners uit Tournai, Mons, Charleroi, Namur, Lille, Amiens en Kortrijk). Het project richt zich op online video voor leren, met name op het bedenken, ontwikkelen en evalueren van innovatieve vormen van leerondersteuning voor online video gericht op onderwijs en training. Meer bepaald zal het project interactiviteit en adaptiviteit toevoegen aan online video, en hiervan de meerwaarde onderzoeken voor aandacht, begrip en de verwerving van woordenschat in een specifiek vakgebied of in een vreemde taal. Ten slotte beoogt het project de resultaten van het onderzoek te integreren in bestaande opleidingstrajecten. Het project brengt hiervoor aanbieders van opleidingen samen met onderzoekers uit verschillende disciplines (onderwijskunde, computerwetenschappen en toegepaste taalkunde).

Als wetenschappelijk medewerker op dit project draag je samen met een interdisciplinair team bij tot de realisatie van de projectdoelstellingen en voer je onderzoek uit voor een doctoraatsproject dat je onder begeleiding van je promotor uitstippelt. Je takenpakket omvat:

  • het uitvoeren van literatuuronderzoek in het domein van woordenschatverwerving, instructiepsychologie, educatieve technologie en learning analytics;
  • het uitwerken van meettechnieken om gedrag bij het bekijken van online video in kaart te brengen (aan de hand van logbestanden en eye tracking);
  • het conceptualiseren van technieken voor leerondersteuning bij online video;
  • het ontwikkelen van toetsen en vragenlijsten om de effectiviteit van de ontwikkelde methodes te evalueren;
  • het verzamelen van data in een labosetting en in bestaande opleidingstrajecten;
  • het presenteren van de resultaten van je onderzoek op internationale congressen en het publiceren in vaktijdschriften.

Je komt terecht in de onderzoeksploeg itec aan KU Leuven campus Kulak in Kortrijk, en werkt daar ook samen met collega’s van het Postuniversitair Centrum (PUC). Daarnaast werk je in interactie met onderzoekers in verwante domeinen aan de andere campussen van de KU Leuven.

Het project loopt van 1 oktober 2016 tot 30 september 2020.

Profiel

  • Je beschikt over een recent diploma of je behaalt dit academiejaar je diploma van Master in de Taal- en Letterkunde, Master in de Taalkunde, Master of Advanced Studies in Linguistics, Master of Artificial Intelligence, of gelijkwaardig.
  • Je kan uitstekende communicatieve vaardigheden voorleggen in het Frans en beheerst het academische Engels uitstekend.
  • Je hebt je tijdens je studies onderscheiden.
  • Je hebt een sterke interesse in wetenschappelijk onderzoek, in het bijzonder in woordenschatverwerving en elektronische leeromgevingen.
  • Je functioneert zelfstandig en bent een echte teamspeler.

Aanbod

We bieden een voltijdse tewerkstelling in Kortrijk voor 1 jaar vanaf 1 oktober 2016, verlengbaar tot en met september 2020.

Interesse

Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. Piet Desmet, tel.: +32 56 24 61 85, mail: piet.desmet@kuleuven.be of de heer Frederik Cornillie, tel.: +32 56 24 64 40, mail: frederik.cornillie@kuleuven.be.
 
Solliciteren voor deze vacature kan tot en met 31/08/2016 via onze online sollicitatietoepassing.
Scroll to top